čtvrtek 29. srpna 2013

Jarní závitky

Dřív jsme s Lenčou chodívaly do asijského bistra Bok ve Vaňkovce na smažené zeleninové jarní závitky. To bývávalo hlavně v době než jsem natrefila na tento recept. Když ke mě pak Léňa přišla na oběd, rozhodla jsem závitky na ní otestovat. Moc dobře vím, jak mlsný má jazýček, takže když jsem se setkala s úspěchem, věděla jsem, že je vyhráno ;-) A tak jsem recept předala dál. Jak to dopadlo se ostatně můžete podívat na jejím blogu  ;-)



Ingredience:

100 g čínského zelí nakrájeného nadrobno
100 g mrkve nakrájené na tenké malé proužky
1 menší svazek jarní cibulky, nasekané
pár jidášových uch nabobtnaných v teplé vodě (nemusí být), pokrájených na proužky
1 stroužek česneku nasekaný nadrobno
cca 80 g skleněných nudlí vermicelli nabobtnaných v teplé vodě asi na 10 minut, scezených a nasekaných na menší kousky
2 lžíce sezamového oleje na orestování zeleniny
3 lžíce sojové omáčky
špetka třtinového cukru
špetka pepře
rýžový papír na závitky
olej na smažení závitků

Postup:
Nejprve si  na sezamovém krátce osmahněte česnek (pozor ať se nespálí, zhořknul by), přidejte veškerou zeleninu, cukr, sojovou omáčku a pepř a restujte asi 3 minuty. Vypněte plamen a do misky průměru minimálně jako rýžový papír si dejte vlažnou vodu. Rýžový papír krátce namočte ve vodě, vytáhněte na podložku a naklaďte na něj zhruba dvě lžíce směsi do kraje. Směs si urovnejte do tvaru válečku, přehněte přes ni kraj papíru, pak boky a pevně stočte do hotové rolky. Takto si připravte všechny rolky.
Závitky krátce smažte v rozpáleném oleji dokud mírně nezezlátnou. Hotové závitky nechejte odpočinout na papírové útěrce aby jste odsáli přebytečný tuk. Podávejte se sladkou chilli omáčkou.
Dobrou chuť ;-)

Cuketové smaženky od Nigelly

Co s cuketou když je jí teď plno? Je to dobrota, ale upřímně představa, že bych ji jedla pořád dokola stejně mě přímo děsí. To by byla velká nuda. Před nějakou dobou jsem si večer zapla Léto s Nigellou, díl zelená a tam jsem uviděla recept na tyto smaženky, který mě natolik zaujal, že jsem je hned musela vyzkoušet. A od té doby ještě dvakrát. Je to neskutečná dobrota a nepodobají se ničemu, co jsem předtím dělala. Pokud máte doma cuketu, určitě žhavte pánve a dejte se do toho ;-)



Ingredience:

4 cukety (asi 3/4 kg veliké)
6 jarních cibulek
250 g sýru feta
1 malý svazeček petrželky
1 malý svazeček máty
1 lžíce sušené máty
1 čajová lžička sladké papriky
140 g hladké mouky
3 velké vejce
sůl
pepř
olivový olej na smažení

Postup: 
Cukety nastrouhejte na jemno, pokud máte možnost, použijte robot, pokud ne, nezbude vám nic jiného než je nastrouhat ručně ;-).  Nastrouhané zabalte do utěrky a pořádně vymačkejte aby jste cuketu zbavili přebytečné vody.
Jarní cibulku, mátu a petrželku nasekejte a spolu s nadrobenou fetou dejte do mísy. Přidejte sladkou papriku, sušenou mátu, mouku, pořádnou špetku soli a pořádnou špetku pepře. Do směsi rozklepněte vajíčka a prošlehejte v těstíčko. Jako poslední přidejte nastrouhanou cuketu. 
V pánvi si rozehřejte pár lžic olivového oleje. Vlévejte malé hromádky těstíčka, které vždy uplácněte lžící. Smažte z obou stran do zlatova. 
Přeji dobrou chuť ;-)

Kokosové makronky s krémem ze slaného karamelu



Než začnu, ráda bych upřesnila jeden fakt. Moje trouba je potroublá! A to do slova i do písmene. Totiž věc se má tak, bydlíme v nájmu a sporák, který se tu nachází má plynovou troubu. Takovou, která peče na vysokou teplotu i když je zapnutá na nejméně. Praží jak o závod a to hlavně odspodu. Proto mám strach zkoušet v ní péct buchty a složitější dezerty. Proč jsem se pustila do výroby makronek? Sama nevím, tak moc jsem se zamilovala, že jsem to musela zkusit. Tedy pro upřesnění ony to nejsou makronky v pravém slova smyslu, ty by byly z mandlové moučky. Tu jsem ale doma neměla a tak jsem zvolila kokos, který jsem si nejprve jemně rozemlela. A světe div se, ono mi to celkem vyšlo! Je tedy pravda, že se mi propadly, ale na to, že je moje trouba nekontrolovatelná byly chuťově i přesto vynikající.


A vzhled posuďte sami ;-)




Základní recept, který jsem použila je přetvořený z původního receptu, který jsem našla blogu Laskominy od Maryny

Makronky:
- 80 g bílků
- 170 g moučkového cukru
- 100 g sušeného kokosu rozemletého na moučku
- 1 lžička potravinářské barvy

Bílky nechte stát 12 až 24 hodin v otevřené nádobě na kuchyňské lince, aby vyschly.Bílky ušlehejte do polotuha a postupně k nim po lžících přidávejte za stálého šlehání 35 g prosátého moučkového cukru. Šlehejte dokud nevznikne pevný sníh.
Zbývajících 135 g prosátého moučkového cukru promíchejte s kokosem a případně potravinářskou barvou. Vše opatrně přimíchejte vařečkou k bílkovému sněhu.
Bílkovou směs naplníme do zdobícího sáčku s větší kulatou špičkou a na plech vyložený pečicím papírem nastříkáme kolečka o průměru 3 cm. Mezi kolečky děláme větší rozestupy, protože se ještě roztečou. Plechem udeříme jemně, ale razantně o nějaký měkčí podklad, například o postel, aby se kolečka rovnoměrně roztekla a vyrovnala. Plechy odložíme na 30 minut na teplejší místo, aby makronky oschly a vytvořila se na nich skořepinka, které se dá bez přilepení dotknout prstem.
Pečeme 10 až 13 minut v troubě vyhřáté na 140°C. Makronky nesmí zezlátnout. Po upečení je necháme trochu vychladnout přímo na plechu a potom je opatrně přeneseme na rošt, kde je necháme vychladnout před spojováním krémem. *


Krém ze slaného karamelu:
(recept jsem našla na blogu Cupcake z Prahy)
- 68g krupicového cukru
- 2 lžíce vody
- 70ml smetany ke šlehání
- několik kapek vanilkového extraktu
- 150g másla
- 240g moučkového cukru
- 1/2 lžičky soli

1.V pánvi smíchejte cukr s vodou a zahřívejte na středním plamenu.
2. Až se cukr rozpustí a zhnědne, přestaňte zahřívat. Pomalu po částech přilijte smetanu a dobře ji zamíchejte. Přidejte vanilku.
3. Zatímco bude karamel chladnout, ručně nebo v mixéru smíchejte máslo, sůl a moučkový cukr.
4. K dobře promíchané hmotě přidejte karamel.
5. Asi na deset minut dejte do ledničky.