Pekař peče housky, uždibuje kousky... :-) Tak nějak by se dalo popsat, co se v poslední době děje u nás doma čím dál častěji. Domácí pečivo je prostě nejlepší a tenhle názor mi nikdo nevezme. Ono to ani není tak pracné jak by se mohlo zdát. Zvlášť pokud máte tak jako já domácí pekárnu. A pokud ne, nic se neděje. I tak si můžete tyhle úžasné housky udělat. Když jsou čerstvé, miluju je jen tak, na druhý den z nich dělám senzační svačiny, například je potírám pomazánkou z avokáda. Senzace ;-)
Ingredience:
(na 4 větší housky)
5 dkg oleje
2 dkg čerstvého droždí
1 lžička cukru moučka
1 vejce+ 1 vejce na potření
25 dkg polohrubé mouky (podle nálady ji střídám s celozrnnou pšeničnou moukou)
125 ml mléka
1 lžička soli
kmín, mák, sezamová, slunečnicová nebo dýňová semínka na posypání
Postup:
Všechny suroviny obvykle dávám do pekárny a zapínám program "Těsto".
Jestliže pekárnu nemáte, ani tak to není žádná věda. Do vlažného mléka přidejte cukr a nadrobte droždí. Na teplém místě nechejte vzejít, trvá to opravdu jen chvilinku. Mouku si smíchtejte se solí, vysypte na podložku, do hromádky udělejte důlek a do něj vlijte kvásek z mléka s droždím a vejce. Zpracujte na pružné těsto. Těsto poprašte moukou a vložte do mísy. Na teplém místě nechejte asi hodinu kynout.
Hotové těsto si přesuňte na podložku a prohněťte aby jste ho zbavili přebytečného vzduchu. Rozdělte jej na 4 části a ty pak ještě na třetiny, ze kterých upleťte copánky. Hotové copánky naklaďte na plech vyložený pečícím papírem, potřete vejcem rozšlehaným se solí a posypte mákem, kmínem nebo semínky.
Přeji dobrou chuť ;-)
Teda, ty se ti povedly nádherně, čerstvému domácímu pečivu a chlebu se vždycky jen těžko odolává, jak já říkám, "smrdí málem" :D
OdpovědětVymazatNa tom něco bude :D Peču 4-násobnou dávku abych měla na druhý den na svačinu, mizí opravdu rychle hlavně čerstvě po upečení! :-)
Vymazat