pondělí 27. února 2012

Brambory gratinované čtyřmi druhy sýrů

Když se v letošním lednovém čísle časopisu Apetit objevily tyto  na tenoučké plátky krájené brambory gratinované ne jedním, ne dvěma, ale rovnou čtyřmi druhy sýrů, o sobotním obědě bylo rozhodnuto velmi rychle. Přítel jakožto velký milovník sýrů zavelel a druhý den byla mňamka na světě! Jen se musím prásknout, že původní složení sýrového kvarteta jsme kapičku pozměnili, výsledek byl prudce jedlý ;-)


Ingredience: 
- trochu másla
- 2 stroužky česneku nasekané nadrobno
- 60g goudy nastrouhané nahrubo
- 60g  nadrobeného modrého sýra typu gorgonzola nebo niva
- 1 hermelín nakrájený na malé kousky
- 30g najemno nastrouhaného sýra gran moravia (nebo parmazánu)
- 900g moučnatých brambor (varný typ C), nakrájených/nastrouhaných na tenoučké plátky
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 500ml smetany ke šlehání
- 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
- 4 (čerstvé) bobkové listy


Postup:
Umístěte rošt do spodní třetiny trouby a předehřejte ji na 180 stupňů. V míse promíchejte goudu a gorgonzollu nebo nivu a hermelín. Ve velké pánvi rozehřejte dvě lžičky másla s česnekem. 
Přidejte polovinu brambor , rozprostřete je, posypte 3/4 lžičky soli, opepřete, poklaďte lžící másla , posypte polovinou sýrové směsi a rozložte na to i zbytek brambor. Opět posypte 3/4 lžičky soli a opepřete. Zalijte smetanou, přidejte muškátový oříšek a bobkový list, přiveďte k varu a vařte asi 3minuty.
Zapékací misku vymažte máslem a rozložte do ní brambory (pokud máte pánev vhodnou do trouby, můžete péct rovnou v ní).
Posypte sýrem gran moravia nebo parmazánem a zbylou polovinou sýrové směsi. Pečte doměkka a dozlatova asi 50 minut. Před podáváním nechte ještě 5 minut odpočinout. Bobkový list odstraňte.
Přeji dobrou chuť ;-)

Žádné komentáře:

Okomentovat