čtvrtek 19. prosince 2013

Nigelliny Vánoční sušenky "na poslední chvíli"

Jak všichni víme, pečení cukroví na Vánoce je maraton na dlouhou trať- udělat těsto, nechat ho uležet, druhý den z něj udělat cukroví, pak ho naplnit, namazat nebo namočit do polevy, některé dozdobit a nechat řádně uležet. A nevím, jak vy, ale já zrovna nemusím předhánění se v tom, kdo kolik druhů má, mě stačí pár, zato jen těch opravdu dobrých. Každý rok se doma neobejdeme bez lineckého cukroví s vanilkou a citronovou kůrou, včelích úlů s vaječným likérem, kakaových tlapek a tzv. išelských rohlíčků, bez kterých by podle mého přítele prostě nebyly Vánoce. 
A tak když jsem si před nedávnem pustila v televizi Vánoce s Nigellou, zaujal mě recept na jednoduché kakaové sušenky, které jsem čistě z nostalgie obohatila půl lžičkou skořice. Jejich příprava je rychlá a snadná, navíc není potřeba aby se odležely, krásně se rozplývají v ústech ihned po upečení. Konzistencí mi velmi připomínají klasické americké cookies...


Ingredience:
- 250 g změklého másla
- 150 g třtinového cukru
- 40 g kakaa
- 1/2 čajové lžičky skořice
- 300 g hladké mouky
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- 1 čajová lžička kypřícího prášku do pečiva

Poleva a zdobení:
-  2 polévkové lžíce kakaa
- 175 g cukru moučky
- 60 ml vroucí vody
- 1 čajová lžička dobrého vanilkového cukru nebo aroma
-  sypání dle vlastního výběru



Postup:
Troubu si předehřejeme na 170 stupňů a plech si vyložíme papírem na pečení. 
Máslo s cukrem si vyšleháme do hladkého krému, postupně přisypáváme kakao, skořici a hladkou mouku s kypřícím práškem a se sodou. Výsledné těsto je velmi měkké, proto se nelekněte, že nemá konzistenci jako například to na linecké. Z těsta uždibujte kousky velikosti vlašského ořechu dělejte z nich kuličky. Každou kuličku pak v dlani zploštěte na tlustou placku. Na jeden plech se vám vejde asi 12 kousků, rozhodně jich nedávejte víc, potřebují větší rozestupy. Pečeme zhruba 15 minut, rozhodně ne déle, zdají-li se vám měkké, nebojte se, ony dojdou ;-).
Před tím, než s nimi budete dál pracovat je nechte vychladnout. Mezitím si v kastrůlku smíchejte kakao, cukr, vroucí vodu a vanilkový cukr. Zahřívejte a šlehejte než bude směs hladká. Odstavíme a necháme chvíli zchladnout. 
Na každou sušenku nabereme lžící trošičku polevy, rozetřeme ji a posypeme sypáním. Jakmile poleva zaschne, máme hotovo ;-)

Žádné komentáře:

Okomentovat