sobota 8. června 2013

Jahodový cheescake s mátovým cukrem

Tento výborný cheescake vám může být možná malinko povědomý. A bude to nejspíš proto, že zdobil obálku posledního čísla Apetitu. Natolik mě zaujal, že jsme se s kamarádem rozhodli ho vyzkoušet, i když v mírně poupravené verzi- na ozdobu jsme kromě jahod použili také citrony svařené v cukrovém sirupu a místo bazalkového cukru cukr mátový. A můžu říct, že stál za to ;-)



Ingredience:
- 250-280 g sušenek (použila jsem karamelové lotusky)
- 150 g rozpuštěného másla
- 300 g čerstvého sýra - např. lučina v kostkách
- 500 g tvarohu
- 2 kelímky zakysané smetany
- 2 biocitrony- nastrouhaná kůra+ vymačkaná šťáva 
- 4 žloutky
- 250 g krupicového cukru

Na ozdobu: 
- 1 citron
- 200 g krupicového cukru
- 100g vody
- hrst mátových lístků
- 250 g čerstvých jahod

Postup: Sušenky rozdrťte (ručně nebo v mixéru) a smíchejte s rozpuštěným máslem. Dortovou formu vyložte pečícím papírem a sušenky upěchujte na dno, případně i na boky. Dejte do lednice vychladit a mezitím si připravte náplň.
Troubu předehřejte na 18
0 °C.
Do mísy dejte sýr, tvaroh,jeden kelímek zakysané smetany, cukr, citronovou kůru i šťávu, přidejte žloutky, prošlehejte a dejte do formy na sušenkový korpus. Pečte asi 30 min, cheescake by se měl vprostřed ještě lehce chvět. Na závěr potřete zbývající zakysanou smetanou a nechte ještě 5 minut dopéct. Vyjměte z trouby a nechte zchladnout, pak přesuňte cheescake do lednice a úplně ho vychlaďte.
Těsně před podáváním si připravte citrony, mátový cukr a jahody. Svařte 100g cukru se 100ml vody. Až začne tekutina bublat, vhoďte do ní na tenké plátky nakrájené citrony, nechejte asi 5 minut povařit a vytáhněte je ven.
Zbývajících 100 g cukru si spolu s bazalkou vhoďte do hmoždíře (nebo do mixéru) a podrťte je tak, aby jste získali hezky voňavý rovnoměrně zabarvený cukr. Jahody si nakrájejte na plátky. Dort ozdobte dle libosti. My jsme po obvodu naskládali citrony, střed jsme zaplnili jahodami a až těsně před podáváním jsme zasypali mátovým cukrem (kdyby na dezertu zůstal déle, zvlhnul by).
Dobrou chuť ;-) 

5 komentářů:

  1. Cheescake miluji na všechny způsoby.. tenhle recept jsem v apetitu zaregistrovala, asi také vyzkouším i s vaším citronovým "vylepšovákem" :o)děkuji za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, určitě vyzkoušejte, ten citron tomu dodá šmrnc. Příště bych si možná dala i samotný citron s mátovým cukrem, krásně osvěžující ;-)

      Vymazat
  2. cheescaky mi moc nechutnaj :) ovšem tenhle! wau :)

    OdpovědětVymazat
  3. Takové dobroty můžu, díky za recept:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat