čtvrtek 18. srpna 2011

Medové semifreddo

Semifreddo je v podstatě něco jako zmrzlina pocházející jak jinak než z krásné sluncem zalité Itálie. Jeho výhoda jasně spočívá v tom, že na jeho výrobu nepotřebujete zmrzlinovač, nemusíte dokonce ani běhat k mrazáku a co chvíli míchat,  obsahuje pouze tři ingredience a další  výhoda oproti zmrzlině- žádné složité vaření. Na tento recept jsme narazila v líném pondělním odpoledni, když jsem si zapla pořad "Léto s Nigellou", díl "8. Jantarová" a tak mě zaujal, že jsem zaběhla do krámku pro smetanu a voi lá :) dezert je na světě. Myslím, že jsem se do něj zamilovala snad více než do běžné zmrzliny. Je lehčí a krásně se rozplývá. Příště nejspíš zkusím nějakou ovocnou verzi - třeba maliny, ty já můžu ;-)





Ingredience:
- 1 celé vejce + 4 žloutky
- 100ml kvalitního tekutého medu
- 300ml smetany ke šlehání

Postup:
Jak jsem už říkala, je to jednoduché ;-). Nachystejte si hrnec a misku na vodní lázeň , v hrnci uveďte vodu do mírného varu (nemusí zběsile bublat, jen probublávat) a do misky si dejte 1 celé vejce , 4 žloutky a med. Postavte na hrnec a šlehejte (záleží jen na vás jestli použijete ruční šlehač nabo metličku ;-)) až než budete mít světlý napěněný krém. Ve druhé míse si ušlehejte smetanu do tuha a jemně vmíchejte krém.
Tuto směs už jen nalijete do dlouhé kovové formy na sekanou a dáte tuhnout do mrazáku. Teď jedna užitečná poznámka. Jelikož jsem doma neměla potravinovou fólii, nepoužila jsem ji, ale je dobré vyložit si s ní formu aby se semifreddo dalo vyklepnout celé. Mrazíme minimálně 4 hodiny, Nigella říká 3h, ale ještě to nedrží tvar, výsledek je na spodní fotce (ačkoliv už v tu dobu to bylo prudce jedlé).
Přeju dobrou chuť ;-)

4 komentáře:

  1. luxuuus... to mi někdy uděláš až přijedu na návštěvu ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. super, budu se na to těšit ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Semifredo som nikdy neskúsala a Nigela je královná, muselo byt fantastické!!! Urcite som navnadená ho raz skúsit ;)

    OdpovědětVymazat
  4. rozhodně zkustek, nebudete litovat ;-) Nigella je formát! :D

    OdpovědětVymazat