sobota 21. ledna 2012

Lasagne á la Klarish

Lasagne jsou jak široké italské těstoviny pocházející z Bologne. Zapékají se s různými druhy náplní, tradičně s mletým hovězím, rajčaty a bešamelovou omáčkou. Já jsem si vytvořila vlastní verzi tohoto božského italského pokrmu, o kterou bych se s vámi ráda podělila ;-)


Ingredience:
- těstoviny lasagne
- mozarella
- máslo na vymazaní pekáčku


bešamelová omáčka:
- máslo
- hladká mouka
- dobré mléko- nejlépe čerstvé
- muškátový oříšek
- sůl, pepř

Základní omáčka:
- olivový olej
- 1 větší cibule
- 1 větší mrkev
- 1 paprika kapie
- 0,5 kg mletého masa
- 1 plechovka italských rajčat
- dvě lžíce omáčky chilli a česnek
-  3 stroužky česneku
- sůl, pepř


Postup:
Nejdříve si připravte omáčku z mletého masa. Najemno si nakrájejte cibuli a opečte si ji na olivovém oleji- Mezitím si očištěte papriku a mrkev a nakrájejte si je na drobné kousky. Až je cibulka sklovitá, přihoďte to k ní. Chvíli restujte a přisypte mleté maso, zalijte 1 plechovkou kvalitních italských rajčat. Pokud jste použili tak jako já rajčata celá, rozmačkejte je vařečkou. Osolte, opepřete a přidejte 1 sklenici (asi 3dl) vody. Duste do změknutí mrkve, v případě potřeby přidejte vodu, až to bude hotové, měla by se voda odpařit do hustoty jako před tím než jsme ji nalili do směsi. Teď už budeme jen dochucovat- přidáme rozmačkaný česnek a dvě lžíce jemně pálivé omáčky chilli a česnek (popřípadě chilli v jiné formě, celkově by to ale mělo být jen jemně pálivé).

Přejdeme k přípravě bešamelu. V hrnci si rozpusťte máslo, ve kterém asi minutu osmahněte mouku. Zalijte mlékem a míchejte dokud omáčka nezhoustne a není jemná. Pak už do ní jen nastrouhejte muškátový oříšek, jemně ji osolte a opepřete.

Dno pekáčku si vymažte máslem a vyskládejte vrstvou lasagní. Na ni rozprostřete asi centimetrovou vrstvu masové omáčky a další vrstvu lasagní. Takhle střídejte vrstvy dokud směs nedojde. Na poslední vrstvu směsi položte lasagne, které pokryjte vrstvou bešamelu. Tu poklaďte hojně kousky mozzarelly a posypte sušenou bazalkou. Zakryté pečte 25 minut při 200 stupních celsia. Pak oddělejte poklici a dopečte ještě asi 10-15 min   dokud nebude sýr krásně zlatavý.


Ani kocour Kuba neodolal a chvíli se nám změnil v Garfielda :-)


5 komentářů:

  1. jůůůů nový receptík... super!!!

    OdpovědětVymazat
  2. ahoj Klári, máš u mě na blogu překvapení :-) (Příspěvek z neděle 22.ledna :-))

    OdpovědětVymazat
  3. aj odo mna más pozornost na mojom blogu ;)

    OdpovědětVymazat
  4. ty miluje moje mladší dcerka

    OdpovědětVymazat