středa 14. března 2012

Cizrna na paprice podle Hanky Zemanové

Hanka Zemanová, majitelka biopekárny, autorka Biokuchařky a Bioabecedáře. Za recept na její čoko-kokosky by spousta lidí včetně mě dala život. Skromná žena bojující za lepší stravování víří vody v dnešním chemií zaplaveném světě potravin. Rozhodně si zaslouží více než jeden článek na mém blogu. Stala se mi inspirací :-)


Dnes bych vám chtěla představit jedno z nejlepších vegetariánských jídel, jaké jsem kdy jedla. Recept na cizrnu na paprice jsem objevila v Biokuchařce Pokud vyzkoušíte, budete chtít další a další až nakonec tak jako já podlehnete a alespoň jednu z jejích knížek si koupíte ;-)



 
originální obrázek k receptu z Biokuchařky 


Ingredience
(pro 4 osoby):

- 500 ml vody nebo vývaru z cizrny
- 250 ml sójové smetany
- 200 g sušené cizrny nebo 1 plechovku biocizrny
- 2 větší cibule nakrájené najemno
- 1 polévková lžíce mleté papriky
- 2 lžíce sezamového oleje
- 1 větší pór nakrájený našikmo
- granulovaný biobujón pro dochucení
- citronová šťáva

Postup: 

 Propláchnutou cizrnu namočte nejméně na 5 hodin. Pak cizrnu slijte, nasypejte do papiňáku a zalijte vodou tak, aby byla ponořená. Luštěniny přiveďte k varu, přidejte trochu studené vody a opět přiveďte k varu. Nesolte. Po znovuuvedení do varu a vařte 35 až 40 minut. Bez tlakového hrnce vařte do změknutí asi 1,5 hodiny. Ve větším kastrolu orestujte na sezamovém oleji cibuli, papriku. Přilijte vývar a povařte doměkka. Mezitím rozmixujte polovinu cizrny s trochou cizrnového vývaru na hustou kaši. Ponorným mixérem rozmixujte i cibuli. Přidejte k ní rozmixovanou cizrnu i nerozmixované luštěniny, pórek a krátce povařte. Pro krémovou konzistenci můžete přidat sójovou smetanu. Dochuťte citronovou šťávou a granulovaným zeleninovým bujónem.

Zdroj receptu: Biokuchařka

5 komentářů:

  1. toto vyzera super! ja cicer milujem, v akejkolvek podobe, mnam!!! a ta lyzicka na fotke ma uplne fascinuje ;o)

    OdpovědětVymazat
  2. tohle bohužel není moje fotka, poslední dobou mam problémy s foťákem :-( nicméně doporučuju zkusit, pro mě je to v žebříčku dokonce nad kuřetem na paprice :D

    OdpovědětVymazat
  3. ja by som to tiez uprednostnila pred kuratom ;o) v poslednej dobe mam radsej zeleninove ako masove jedla, co je pre mojho masozravca doma hotova katastrofa, vzdy sa pyta, ci ide do toho jedla aj maso ;o))))

    OdpovědětVymazat
  4. mam to uplne stejne :D posledni dobou mam vubec nejak vic chut na zdravejsi veci. Pritel uz se s tim nastesti smiril a dost si me vychvaluje, ale vzdycky to tak taky nebylo ;-) (i kdyz k jeho presvedceni stacilo podezrele malo). S chlapama to chce trpelivost ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Cizrnu na paprice jsem taky dělala, bylo to moc dobré, ale jak, holky, říkáte, pro mé masožravce to nebylo.

    OdpovědětVymazat