sobota 7. prosince 2013

Jablečný koláč

Taak jelikož máme podzim v podstatě už za sebou, ale zásobních jablek uskladněných snad tunu, je na čase udělat si ten nejvíce jablečný koláč jaký znám. Postup je velmi jednoduchý, ale odměna tak sladká, těsto tak krásně křupavé a jablka tak voňavá a šťavnatá, že se přenesete zpátky do dětství ;-)




Ingredience: 
- 210 g prosáté hladké mouky
- 140 g změklého másla
- 70 g moučkového cukru (můžete nahradit najemno rozmixovaným třtinovým cukrem)
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr (s pravou vanilkou a třtinovým cukrem vyrábí například Amylon
- jablka
- cca 4 lžíce cukru k posypání jablek
- skořice


Postup: 
 - Z mouky, másla, moučkového cukru, žloutků a vanilkového cukru si zpracujte jednotvárné pevné těsto, které zabalte do folie a dejte odpočinout v lednici alespoň na 30 minut. Po 30ti minutách těsto vyjměte z lednice, rozválejte zhruba na velikost formy, a formu jím vyplňte. jablka zbavte jádřinců a nakrájejte na půlměsíčky, kterými následně poklaďte povrch koláče. Poté jablka posypte cukrem a skořicí a dejte péct do trouby rozehřáté na 170 stupňů na asi 45 minut (pozn. pokud vlastníte tak šíleně nevypočitatelnou plynovou troubu jako já, doporučuji dát ji na jedničku a hlídat koláč jako oko v hlavě ;-) ono se to čekání vyplatí)
Po upečení nechejte koláč vychladnout a servírujte. Výborným doplňkem je v tomto případě  kopeček dobré vanilkové zmrzliny, ale samotný je také perfektní

Žádné komentáře:

Okomentovat