úterý 30. srpna 2011

Pečená zelenina

Těžko říct, kdo mě inspiroval k dnešnímu příspěvku. Takto upravenou zeleninu dělám dnes už pravidelně, něco podobného dělá i Jamie Oliver, Nigella Lawson, ale i naše Hanka Zemanová :-). Pokud nechcete zabřednout do stereotypu a baštit jako přílohu pořád dokola brambory, rýži nebo těstoviny, určitě si tohle zkuste, výborné je to třeba k rybě (pokud je pečená,  peču to s ní v jednom pekáčku). Já to ale nejčastěji baštím samotné, protože i tak je to lahoda.


Ingredience:
- zelenina dle vlastního výběru- já mám mrkev, dýni, cibuli, česnek ve slupce, ale můžete použít i například červenou řepu, petržel, topinambury, cuketu, patison
- olivový olej
- mořská sůl
- pepř (nelépe z mlýnku)
- tymián (může být rozmarýn nebo třeba máta)

Postup:
Zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostičky, cibuli si nakrájíme na čtvrtky (pokud je větší na osminky) a stroučky česneku  necháme ve slupce jen lehce rozmáčkneme- po upečení u něj najdete nový chuťový rozměr , bude nasládlý. Osolíme, opepříme, promícháme, mírně zakápneme olivovým olejem (opravdu jen mírně, nesmí to v  něm plavat) a posypeme čerstvými bylinkami (pokud nemáme čerstvé, dáváme zároveň se solí a pepřem). Pečeme v troubě rozehřáté na 250 °C.

4 komentáře:

  1. já ti nevím klári, na tenhle recept koukám u Hanky už tak dlouho, ale popravdě mě to moc neláká... já mám vždy radši ještě nějakou další chuť, než jen zeleninu... ale jinak zas to vypadá nádherně ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. u mě hodně záleží na druhu zeleniny ;-) samotnou mrkev s cibulí a petrželí bych asi taky nemohla, ale takhle bych se po tom mohla utlouct ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Aj ja robim podobnu a tiez sa po nej mozem "utlouct", a ako hovoris, najlepsia je samotna, tato tvoja tiez vyzera mnamkovo!!:-))

    OdpovědětVymazat
  4. beru, co takhle nový článek??? :-) nemám co číst :-) a brzo se uzdrav!

    OdpovědětVymazat