středa 30. listopadu 2011

Jamieho úžasné pečené brambory

Jak jsem se jistě nejednou zmínila, Jamieho Olivera naprosto zbožňuju. Takže když jsem v pořadu Jamieho rodinné Vánoce uviděla recept na tyto brambory, neodolala jsem a musela jsem je co nejdřív vyzkoušet :-)


Ingredience:
- brambory
- sůl, pepř

- na pečení si můžete vybrat ze tří variant- olivový olej, máslo nebo husí sádlo

- a také ze tří kombinací k dochucení:

  • rozmarýn+česnek+olivový olej+vinný ocet
  • šalvěj+česnek+kůra z mandarinky+olivový olej
  • tymián+česnek+pár bobkových listů+olivový olej+vinný ocet


Postup:
Brambory oloupejte, omyjte ve studené vodě od škrobu a nakrájejte na velikost míčku na squash (zhruba na poloviny). Pak je zalijte v hrnci studenou vodou, osolte a přiveďte k varu. Vařte asi  deset minut. Poté brambory sceďte a protřepejte. Teď si můžete vybrat ze tří možností- můžete je péct na olivovém oleji, což je nejzdravější varianta, na másle- brambory dostanou takovou smetanovou chuť a nebo na husím sádle. Takže dejte vybraný tuk na dno pekáčku, přidejte brambory, osolte, opepřete a dejte péct na půl hodiny při 190 stupních celsia. Až budou jemně do zlatova. Pak brambory vytáhněte a vemte si mačkadlo na brambory - Jamie používá takové to celistvější s dírkami, já jsem měla k dispozici klasickou vlnovku, se kterou musíte být trošičku opatrnější aby jste brambory nepotrhali. Brambory s ním jemně smáčkněte aby jste zmenšili vztyčnou plochu brambor se dnem pekáče. Výledkem pak bude větší povrch s křupavou kůrkou.  Teď je na čase vybrat si, chuť pro své brambory. K olivovému oleji se výborně hodí variace rozmarýnu, celých neloupaných stroužků česneku, trošky olivového oleje a stejného množství octa. Promíchejte to dohromady a nasypte na brambory. K husímu sádlu se výborně hodí kombinace tymiánu s bobkovým listem a stejně jako v předchozím případě s česnekem, olivovým olejem a octem. Zase promíchejte a dejte an brambory. Poslední kombinace na máslové brambory je s šalvějí, česnekem, kůrou z jedné mandarinky (ta se pak nejí, ale krásně to ovoní) a olivovým olejem. Opět promíchat a dát na brambory. Ať už si vyberete kteroukoliv verzi, určitě vás nezklame ;-)
Pak dejte brambory zpátky do trouby na dalších 25-30 minut nebo dokud to nebude vypadat perfektně :-)

Přeji dobrou chuť ;-)

13 komentářů:

  1. Juhuuuuuuuuuu, tak sme obe Jamieovali!!! Perfektné, si velká sikulka!!! Áno, tento receptík tiez vyskúsam. Robila si ich ako prílohu, alebo si ich jedla len tak samé???

    OdpovědětVymazat
  2. Dekuju za pochvalu! To se hezky cte :-).Jedla jsem je samotne, ale jako priloha budou urcite super ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. no ja patřím mezi šťastlivce a mám doma domácí husí sádlo (5 dnů staré), tak mám v plánu taky vyzkoušet... viktor si ten recept zamiloval... :-) a pak mám v plánu i ty s máslem a mandarinkami... tak pak taky napíšu článek co a jak ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. super, uz se tesim ;-) ja jsem delala ty s olivovym olejem, ale dala jsem tam salvej, cesnek, olivovy olej a vinny ocet. trosku me mrzi, ze jsem nemela tu mandarinku, kdybych mela, udelala bych to s ni a na masle..

    OdpovědětVymazat
  5. jeeej, na tieto zemiaky sa uz dlhsie chystam. uuuzasneee!

    OdpovědětVymazat
  6. urcite zkus ;-) nebudes litovat!

    OdpovědětVymazat
  7. hned bych si dala, miluji brambory.

    OdpovědětVymazat
  8. Všechno nejlepší do nového roku!!!

    OdpovědětVymazat
  9. Jamie Oliver je snad ten nejlepsi kuchar na svete! a recept na brambory zni moc pekne

    OdpovědětVymazat
  10. zkoušela jsem i verzi s máslem a mandarinkami ;-) můžu říct, že u mě vyhrály :-). Jinak Jamie je u mě naprostá jednička ;-)

    OdpovědětVymazat
  11. vďaka za recept, upravil som si ho podľa seba: okrem klasických som použil aj sladké zemiaky (batáty) a mrkvu .. na dochutenie som pridalal tymián, korenie, soľ, cesnak, balsamico a olivový olej .. postup bol však rovnaký a vyýsledok prekvapujúco výborný :) dal som si ich ako prílohu k lososovi, takže odporúčam ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlastně má Jamie ve stejném díle pořadu odkud recept pochází i variaci s různými druhy zeleniny (včetně mrkve) a dochucení různými druhy bylinek a koření, takže fantazii se meze nekladou ;-) Jsem ráda, že chutnalo, mě tento recept taky velmi překvapil a patří k mým top přílohám ;-)

      Vymazat